dinsdag 18 oktober 2016

Haaieneiland



Ruggeman, R. (2015). Haaieneiland. Amsterdam; Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij
 

In dit boek, gebaseerd op echte gebeurtenissen, beleef je de spannende avonturen van Roemer een jongen uit Nederland, die met zijn broer de zeeën bevaart op De Thienhoven. De reis is zwaar en het gaat niet goed aan boord. De weersomstandigheden zijn slecht, het doel van de reis lijkt onvindbaar en er is te weinig eten en drinken. Het lijkt erop dat Roemer voor het ongeluk geboren is. Alles zit tegen en Roemer krijgt te maken met agressie, verdriet en pijn. Nadat een van de schepen uit zijn vloot vergaat bij een mysterieus, maar mooi eiland, besluit hij daar te blijven. Teruggaan aan boord wil hij niet. Hij is niet de enige en met nog een paar anderen gaat hij op onderzoek uit. Het blijkt dat er mensen op dat eiland Takapoto wonen en er zijn zelfs bijzondere parels te vinden. Roemer maakt kennis met de eilandbewoners en leert de taal, de gebruiken en gewoontes kennen. Roemer weet steeds beter zijn plekje te vinden en gaat zich thuis voelen. Hij krijgt een band met een aantal eilandbewoners. Er schuilen echter verschillende gevaren en de haaien zijn niet eens het gevaarlijkst! Zullen de eilandbewoners het overleven?


 
In het boek leef je al snel met Roemer mee. Je leert hem goed kennen en je gaat hem steeds beter begrijpen. Het is gemakkelijk om je in hem te verplaatsen. Hij is geen superheld, maar een gewone jongen. Hierdoor zijn er momenten in het boek die je kunnen raken.

Het is een spannend boek dat niet voor watjes geschreven is. Je moet tegen wat bloed, dood en verderf kunnen. Sommige stukjes worden levensecht beschreven. Doordat het zo spannend is, wil je het boek niet wegleggen. Eigenlijk blijft het boek boeiend tot het eind en wordt het nergens langdradig. Uiteindelijk gaat het boek over moed, wraak en liefde.

Het is niet altijd een gemakkelijk boek, soms komen er moeilijke woorden in voor of is het iets lastiger lezen omdat de taal van Takapoto er ook in voorkomt. Gelukkig wordt dit ook altijd direct vertaald. Er wordt gezegd dat het boek vanaf 10 jaar te lezen is, maar ik zou zelf zeggen dat vanaf 12 jaar het boek goed te lezen is. Het heeft 250 bladzijdes. Na die pagina’s zijn er nog enkele met uitleg van verschillende onderwerpen die in het boek aan bod komen en is er nog een woordenlijst. Wat ook erg leuk is, is dat er een website is waar je heel veel extra informatie op kan vinden. www.haaieneiland.nl
 
Geschreven door: mevrouw Fong Akan

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten