zondag 16 oktober 2016

Buitenbeen

Bracke, D.  (2006).  Buitenbeen. Schuyt & Co van Halewyck,
 
Delphine is bijna vijftien en zit in een rolstoel, haar tweelingzus Eva niet. Delphine wil heel graag zijn zoals andere meiden van haar leeftijd en droomt er van om actrice te worden. Haar rolstoel zit haar soms vreselijk in de weg, zo vindt ze het op school vervelend wanneer mensen haar plagen en haat ze het ook wanneer mensen op straat naar haar staren. Ook is er veel onbegrip in haar omgeving, haar zus Eva vindt het maar lastig als ze haar zus moet helpen.

Op een dag krijgt ze een mail met daarin een oproep voor een filmauditie, ze moet eerst online, via de webcam auditie doen en verzwijgt daarbij dat ze in een rolstoel zit.

Op een tentfeest ontmoet ze Robin, een jongen die ook iets heeft. Samen met Robin durft ze veel meer dan eerst en onderneemt ze allerlei dingen.

Mening:

Dit boek is van een Vlaamse schrijver die al vaker boeken over maatschappelijke thema’s heeft geschreven. Het maatschappelijk thema in dit boek is een lichamelijk handicap. Dit boek is tot stand gekomen doordat 7 jongeren met een lichamelijke handicap hun levensverhaal op papier wilden hebben en daarvoor op zoek zijn gegaan naar een geschikte schrijver.

Het is een mooi realistische verhaal zonder al te veel spanning. Alleen op het einde van het boek is het echt spannend omdat Delphine dan via de webcam contact heeft met de filmregisseur. Het is eerder een boek wat beschrijft hoe het dagelijks leven van iemand gaat die in een rolstoel zit. De dagelijkse frustraties maar ook de leuke dingen in het leven van een gehandicapte puber die dezelfde dromen heeft als anderen. Namelijk verliefd worden, actrice worden, zoenen etc. Het is makkelijk geschreven en leest lekker weg.

Hoewel de schrijver Vlaams is staan er geen lastige woorden in die wij in Nederland niet gebruiken. Ook is de schrijver een man maar hij kan zich toch goed verplaatsen in een meisje.
Gelezen door: mevrouw Schot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten