donderdag 10 november 2016

Vermist!


Anne-Rose Hermer (2013) Vermist!  Deventer: Van Tricht Uitgeverij

 

Hans zit op de middelbare school en volgt een technische richting van het vmbo. Hij houdt van foto’s maken en zet deze op internet. Hij krijgt hier leuke reacties op. Hij houdt ook erg van dieren. Samen met zijn vriend Driss doet hij wel eens klusjes voor zijn vader die loodgieter is. Dat wil Hans ook worden, dus hij kan al goed oefenen. Zijn andere vriend, Rolf, doet handel en administratie. Hans heeft ook zijn oog op een meisje van school laten vallen, Marit. Hans heeft een zusje, Paula, en een oudere broer, Daan. Over wat er met Daan gebeurd is, wordt niet gepraat. Hij is namelijk vermist. Hans en zijn gezin hebben geen fijne herinneringen aan wat er gebeurd is. En eigenlijk weten ze ook niet precies wat zich heeft afgespeeld. In het boek vindt Hans toch iemand bij wie hij zijn verhaal kwijt kan. En dan doet Hans een ontdekking en komt alles in een stroomversnelling. Komen ze er dan toch achter wat er met Daan gebeurd is? Het is geschikt voor lezers vanaf 11 jaar.
  
Het is niet moeilijk om je in Hans in te leven. Zeker niet als je zelf op de middelbare school zit. Hij maakt dezelfde dingen mee en al heeft hij misschien andere interesses, je kunt het wel vergelijken met hobby’s die je misschien zelf hebt. Verschillende onderwerpen komen aan bod, zoals internetgebruik, vriendschap, familie, verliefdheid, boosheid en verdriet. Voor ieder wel een herkenbaar moment. Het boek is realistisch geschreven en er worden bijvoorbeeld ook Nederlandse plaatsen genoemd. De hoofdstukken volgen elkaar goed en duidelijk op. Je leert Hans goed kennen, de emoties zijn herkenbaar en de dingen die hij meemaakt zou je zelf ook meegemaakt kunnen hebben.

Het is een boek dat als makkelijk lezen wordt bestempeld, en dat klopt ook. Het leest lekker weg, de zinnen zijn kort en de woorden niet echt moeilijk te begrijpen. Daardoor lees je het boek ook snel uit.

Aan het eind van het boek worden mysteries ontrafeld, zijn er vriendschappen sterker geworden en familiebanden hechter gegroeid.
Gelezen door: mevrouw Fong Akan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten