woensdag 2 november 2016

Klem

Wallis de Vries, M. (2014). Klem. Utrecht: uitgeverij De Fontein

Heb jij weleens klem gezeten in een situatie waaruit je niet los kon komen?

Een aantal personages in dit spannende boek van Mel Wallis de Vries hebben zichzelf klemgezet en komen daardoor verder in de problemen. En dat is natuurlijk niet erg handig tijdens een politieonderzoek naar de moord op een klasgenoot!
 
In deze jeugdthriller wordt er tijdens een schoolreis een moord gepleegd op een jong meisje. Zij is niet erg geliefd bij de rest van de groep, maar wie heeft het nou toch gedaan?!

Klas 5 atheneum gaat op schoolreis naar Vlieland.
Tijdens de heenreis stormt het heel erg en vele leerlingen zijn bang dat de veerboot de kade van Vlieland niet zal halen. Gelukkig lukt het de kapitein om de boot veilig aan te meren. De leerlingen worden ondergebracht in een gebouw waar verschillende slaapkamers zijn. Al bij de indeling van de kamers wordt de toon gezet. De populaire, maar eigenlijk gemene Kiki zet zomaar een vriendin aan de kant om haar eigen zin te krijgen. Ook in de bar waar de leerlingen de eerste avond uitgaan, maakt ze geen vrienden. Tijdens de eerste nacht wordt Kiki in de duinen gewurgd. Haar lichaam wordt ontdekt tijdens een ochtendexcursie. Daarna worden er 2 rechercheurs op de zaak gezet die binnen een aantal dagen achter de dader proberen te komen.
In hele korte hoofdstukjes wordt er steeds vanuit een andere verdachte geschreven over het onderzoek. Zo kom je er ook achter op welke manier de personages zichzelf hebben klemgezet.

Dit boek is spannend en makkelijk te lezen. De sfeer van het verhaal wordt al meteen bij de heenreis neergezet. Er waait een enorme storm over zee en het is heel spannend of de veerboot deze storm wel aankan. Je legt het boek niet makkelijk weg, want je wilt toch heel graag weten wie nou uiteindelijk de moordenaar is.
De personages in dit verhaal zijn leerlingen die allerlei puberale problemen doormaken, zoals verliefdheid en pesten. Dit is voor jeugdige lezers heerlijk herkenbaar.
Ik kan jullie dit boek met klem aanraden om te lezen, het is spannend, herkenbaar en zeker vrij makkelijk te lezen.

Gelezen door: mevrouw Lennarts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten