zaterdag 16 april 2016

Spijt!

Slee, C. (1996). Spijt. (filmeditie). Amsterdam: FMB uitgevers bv, Amsterdam


Inhoud


David zit in de tweede klas van de middelbare school.  Hij heeft het redelijk naar zijn zin, al was het maar omdat hij met Vera in de klas zit, het meisje waar hij heimelijk op verliefd is. Met een aantal klasgenoten waaronder Vera,  zit hij in de redactie van de schoolkrant. Een van de klasgenoten, Jochem, een vrije stevige jongen, wordt gepest. Een groot deel van de klas doet hier aan mee, alhoewel de harde kern gevormd wordt door Sanne, Justin en Remco.
David pest zelf niet actief, maar hij houdt het ook niet tegen.  En steeds meer krijgt hij hierdoor gewetenswroeging.  Wanneer zijn oma, die haar buurman steeds buitensluit, hem wederom niet uitnodigt voor haar pianorecital, in tegenstelling tot alle andere buren,  is David van mening dat zijn moeder hier iets over moet zeggen tegen zijn oma.  Maar in hoeverre moet David zelf ook niets eens in actie komen tegen het gepest van zijn klasgenoten jegens Jochem?
Wanneer Jochem's schoolboek uit zijn tas is gepikt om David te helpen, besluit David aan het einde van de dag het boek terug te gaan brengen bij Jochem. Hij wordt alleraardigst ontvangen door de moeder van Jochem; nu wordt het nog lastiger om niets te doen tegen de pesterijen. En alhoewel David een enkele poging doet om het op te nemen voor Jochem, wordt hij te veel in beslag genomen door andere zaken, namelijk zijn onbeantwoorde liefde voor Vera. Binnenkort is er een klassenfeest en dat moet het moment worden dat hij verkering gaat vragen aan Vera. Maar Vera is inmiddels verliefd geworden op Youssef en David ziet hoe ze elkaar hevig zoenen op het klassenfeest. En juist op dat moment heeft Jochem David hard nodig. David echter, heeft door alle ellende die hij zojuist heeft gezien, niets in de gaten en is overmand door zijn eigen verdriet met alle gevolgen van dien...


Mening

Wat een ontroerend verhaal!  En hoe triest om te constateren dat de gebeurtenissen in dit verhaal zo levensecht zijn. Elk jaar zijn hier helaas wel een paar voorbeelden van in het landelijk nieuws te vinden. Carry Slee heeft in dit boek de boodschap mee willen geven dat pesten onacceptabel is, maar ook dat niet alleen de directe 'daders' verantwoordelijk zijn, maar ook de omstanders die het pesten zien gebeuren. Iedereen heeft hierin zijn eigen rol en moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Hierin is ze zeer goed geslaagd.

Het verhaal neemt je mee in de gedachtewereld van een  ca. 14-jarige jongen die continu in strijd is met zijn gedachten hoe hij moet omgaan met de pesterijen in zijn klas door klasgenoten Sanne, Justin en Remco tegenover Jochem.
Het lukt David eenvoudigweg door de druk van de groep niet, om op te komen voor Jochem.  Ik vermoed dat hierin ook de oorzaak in is gelegen dat omstanders vaak kijken en vervolgens zwijgen. Bang dat ze zelf doelwit worden.
Ik vind het lastig me voor te stellen dat de rol van docent Tino van Dijk levensecht is. Een docent die mee doet met de plaaggeesten van de klas en de leerling zelfs uitscheldt?  Een docent zal best wel eens nare opmerkingen maken, maar deze gaan wel heel ver. Behalve dat ik ze niet acceptabel vind, komen ze ook erg ongeloofwaardig over.

Al met al is 'Spijt' een indringend boekje, dat je overigens, door de eenvoudig geschreven taal, gemakkelijk in drie uur uitleest.  Alhoewel in 1996 voor het eerst uitgekomen, is het thema ook nu  in 2016 helaas nog steeds actueel. Het boek werd bekroond door de Nederlandse Kinderjury en door de Jonge Jury en is afgelopen jaar succesvol verfilmd. Het is geschikt voor de jonge lezer vanaf 12+.

Gelezen door: mevrouw MulliƩ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten